Η τεχνολογία Led έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο πλατύ κοινό λόγω της έλευσης των τηλεοράσεων που έφεραν αυτήν την τεχνολογία. Τι και εάν οι τηλεοράσεις ήταν τεχνολογίας LCD. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι οι Led ήταν μια νέα κατηγορία από μόνη της.

Όλοι περιμέναμε την ώρα που αυτή η τεχνολογία θα μεταπηδούσε και στους προβολείς. Και η στιγμή αυτή δεν άργησε.

Κυρίες και κύριοι, έχω την τιμή να σας παρουσιάσω την πρώτη παρουσίαση επί Ελληνικού εδάφους προβολέα τεχνολογίας Led και μάλιστα από μια εταιρεία που φέρει μεγάλης εκτίμησης στην αντίπερα όχθη του Ωκεανού την “Runco”.

Μάλιστα όπως έχω αναφέρει εδώ έχουμε νέα αντιπροσώπευση στην Ελληνική αγορά.

Και αυτός ο προβολέας ακολουθεί την σχεδιαστική φιλοσοφία  της εταιρείας. Σαν στρατιώτης έτοιμος για την μεγάλη του μάχη φορά την μεταλλική του μαύρη ματ πανοπλία ενώ δεν αφήνει στον αντίπαλο τίποτα να φανεί έξω από αυτήν.

Η εμφάνιση του αυτή είναι άκρως σοβαρή και στιβαρή και ταιριάζει μόνο σε dedicated rooms και όχι σε ένα καθημερινό καθιστικό. Και αυτό είναι αναμενόμενο. Δεν θα μπορούσες να παρκάρεις το νέο σου σπορ αυτοκίνητο στον δρόμο παρά μόνο στο parking που έχεις φτιάξει ειδικά για αυτό.

Ο φακός φιγουράρει στο κέντρο, ενώ δεν υπάρχει κανένας ηλεκτρικά ελεγχόμενος μηχανισμός για την μετατόπιση του  στον οριζόντιο και κάθετο άξονα(12,5% και 60% αντίστοιχα). Αυτό γίνεται μέσω allen και αφού πρώτα έχουμε λύσει το εμπρόσθιο μέρος του προβολέα. Φυσικά αυτή είναι μια εργασία που πρέπει να γίνει από ειδικούς που ξέρουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν.

DSC_0532

DSC_0533

 

DSC_0534

lens shift

Ο κρύος αέρας εισέρχεται από το πλάι(αριστερή πλευρά), από τρείς διαφορετικής διατομής ανεμιστήρες και, ζεστός πια, εξέρχεται από την άλλη πλευρά με την βοήθεια άλλων δύο πλέον όμοιων ανεμιστήρων.  Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα «βαθύτερη» ψύξη αλλά δυστυχώς η ψύξη αυτή έχει και το τίμημά της με ψηλά επίπεδα θορύβου αν και η μόνωση είναι υψηλού επιπέδου.

DSC_0538

DSC_0539

DSC_0540

DSC_0541

DSC_0554

DSC_0555

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ο προβολέας αυτός είναι  τεχνολογίας DLP. Εκεί σταματά και η ομοιότητα του με τους υπόλοιπους ίδιας τεχνολογίας  προβολείς. Η φωτεινή του πηγή είναι πλέον Led. Τρία διαφορετικά Led, ένα για κάθε χρώμα τροφοδοτούν το DMD και αυτό με την σειρά του μέσω της γνωστής διαδρομής, μέσω του φακού δηλαδή, γεμίζει με εικόνα την οθόνη μας.

ledled 2

 

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ DLP ΜΕ ΛΑΜΠΑ UHP & CW                       ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ LED (NO CW)

old dlp technology

led dlp technology

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης  Led σε σχέση πάντα με την γνωστή μας UHP λάμπα;

  • Φωτισμός με μεμονωμένα RGB LED solid state που δες θα χρειαστούν  ποτέ αντικατάσταση

–  Κανένα κινούμενο μέρος, κανένας χρωματικός τροχός, καμία μηχανική ίριδα

  • Δεν υπάρχει καμία απόκλιση ή υποβάθμιση χρώματος κατά τη διάρκεια της ζωής του προϊόντος

– Χρώμα που επαναρυθμίζεται σε κάθε ξεκίνημα

  • InstantOn™ για γρήγορο ξεκίνημα

– Καμία ανάγκη για stand-by mode

  • Πιο φιλικό προς το περιβάλλον

– 70% λιγότερη κατανάλωση ρεύματος από τους προβολείς λάμπας

– Χωρίς υδράργυρο ή μόλυβδο

DSC_0544

DSC_0546

runco q750 osram led drive

DSC_0550

Η ανώτερη φωτεινότητα που του δίνει ο κατασκευαστής είναι 700 Lumens, ενώ απουσιάζει η διαχείριση ισχύος φωτός. Προτεινόμενη οθόνη ως προς το μέγεθός της είναι από 72 έως 92 ίντσες (σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 108 ίντσες). Ο λόγος αντίθεσης έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί δεδομένου ότι τα LED όταν δεν τα τροφοδοτούμε με ρεύμα σβήνουν. Όμως αυτό είναι η μια όψη του νομίσματος δεδομένου ότι μέσω του μενού μπορούμε να επιλέξουμε την διαχείριση τροφοδοσίας των LED.

Η επεξεργασία του σήματος είναι12-bit (color) για τη μείωση του dithering του color banding και  smearing.Η χρωματική παλέτα  είναι διευρυμένη κατά 135% από το πρότυπο NTSC.

Οι είσοδοι του προβολέα βρίσκονται στη πίσω πλευρά του. Εκεί θα βρούμε 2xHDMI και τις αναλογικές Video, S-video, 2xComponent (η μια με σύνδεση BNC) και D-Sub 15-pin για το PC μας. Η ύπαρξη θύρας RS-232 είναι επιβεβλημένη για την αναβάθμιση του όποιου νέου λογισμικού Παράλληλα, υπάρχουν δύο τροφοδοσίες trigger για εξωτερικό αναμορφικό φακό και ηλεκτρική οθόνη.

DSC_0476

Η ανάπτυξη της βραβευμένης τεχνολογίας της  Runco CineWide™ και CineWide με AutoScope™ έχει δημιουργήσει μια επανάσταση στην πιστή αναπαραγωγή μεταφέροντας – μετατρέποντας για πρώτη φορά το Home Theatre σε Home Cinema.

Αυτή η τεχνολογία παρέχει την δυνατότητα της σωστής αναπαραγωγής των κινηματογραφικών format απαλλάσσοντας μας από τις ενοχλητικές μαύρες μπάρες.

anamorphic lens
ΡΘΝΨΟ 750Ι anamorphic lens

Αυτό γίνεται μέσω ενός έξυπνου συνδυασμού λογισμικού και ηλεκτρονικά ελεγχόμενου αναμορφικού φακού. Με την επιλογή AutoScope, ο αναμορφικός φακός είναι πλέον motorized και τηλεχειριζόμενος.

Το μενού είναι όντως εντυπωσιακό, ενώ ακολουθεί παρόμοια φιλοσοφία όσον αφορά τη σχεδίασή του, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα προβολικά της εταιρείας Planar. Μην ξεχνάμε ότι Runco ανήκει πλέον στον όμιλο της.

Δηλαδή, είναι χωρισμένο σε έξι υποκατηγορίες. Δυο από αυτές είναι αφιερωμένες καθαρά στο θέμα της εικόνας με την μεν πρώτη να έχει τις βασικές ρυθμίσεις και τις ανακλήσεις των μνημών ενώ η δεύτερη είναι ποιο επαγγελματική θα μπορούσα να πω.

menu 1

menu 2

menu 3

menu 4

menu 5

Μεταξύ άλλων μπορούμε να διαλέξουμε color space, gamma (1.8, 2.0, 2.2, 2.35. 2.5) την ενεργοποίηση ή όχι της επιλογής Satco που δεν είναι τίποτα άλλο από το γνωστό brilliant color, την ενεργοποίηση του ConstantContrast (Low, Medium, High or Off) και φυσικά την λειτουργία PCE. Το PCE είναι ένας πλήρες color management σε τρεις άξονες και για τα πρωτεύοντα αλλά και δευτερεύοντα χρώματα.

runco cie 1931 rcp.jpg
runco cie 1931 rcp

Το τηλεχειριστήριο που το συνοδεύει είναι φωτιζόμενο και λειτουργικό.

remote

RUNCO Q750i FULL REVIEW Part II

Share.

Perfect Image

Comments are closed.