Πως ένα best seller γίνεται καλύτερο;

[learn_more caption=”Σχεδίαση..“]

Περίπου ένα χρόνο μετά βρέθηκε στα χέρια μου μια από της καινούργιες “G30”  της Panasonic στις 42 ίντσες. Νέα σχεδίαση πιο λεπτή , πιο λιτή, πιο όμορφη.

PANASONIC TH-42G30E
PANASONIC TH-42G30E
[/learn_more] [learn_more caption=”Τεχνολογία“]

Οι νέες Panasonic φορούν νέα βελτιωμένα panel με βελτιωμένο φίλτρο (για καλύτερο επίπεδο μαύρου), γρηγορότερους φώσφορους, χαμηλή κατανάλωση με αυξημένη όμως αποδοτικότητα σε φως.

 

PANASONIC TH-42G30E
PANASONIC TH-42G30E
PANASONIC TH-42G30E
PANASONIC TH-42G30E
PANASONIC TH-42G30E

 

[/learn_more] [learn_more caption=”Θύρες I/O…“]
PANASONIC TH-42G30E REAR CONNECTIONS
[/learn_more] [learn_more caption=”Μενού“]

Νέο και πολύ όμορφο και λειτουργικό είναι το νέο μενού.

PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
PANASONIC TH-42G30_MENU
[/learn_more] [learn_more caption=”Εντυπώσεις“]

Η αλήθεια είναι ότι ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Έχουμε νέο σασί, νέο διαφορετικής φιλοσοφίας μενού και εικόνα με διαφορετικά συστατικά αλλά πάντα με την προσωπική υπογραφή της Panasonic. Και τι εννοώ με αυτό. Κάθε ένα προβολικό μέσο έχει κάποια χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν με τα υπόλοιπα.

Την G20 την είχα χαρακτηρίσει διπρόσωπη. Άλλη συμπεριφορά είχε κατά την θέαση BR και άλλη σε τηλεοπτικό σήμα. Η νέα πλέον είναι βελτιωμένη στα σημεία με εικόνα ποιο crispy ακόμα και σε τηλεοπτικό σήμα χωρίς όμως να γίνεται κουραστική. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Αυτήν την ψηφιακίλα που συναντάμε συνήθως σε τηλεοράσεις τεχνολογίας LCD ή σε τηλεοράσεις με αυξημένο- πειραγμένο το  ρυθμιστικό της οξύτητας.

Η κίνηση με το IFC απενεργοποιημένο αλλά και στην επιλογή μέτριο (συνιστάται) αποτελεί την καλύτερη επιλογή ενώ το IFC στο max επιφέρει όπως είναι λογικό artifacts(motion) και καλό είναι να αποφεύγεται.

PANASONIC TH-42G30 IFC

Η φωτεινότητα είναι πλέον υπεραρκετή (ανάλογα το mode). Το επίπεδο του μαύρου έχει χαμηλώσει με μέτρηση που φλερτάρει τα 0.03 Nits με το IFC on και 0.025 Nits με το IFC off.  Η φωτεινότητα του panel καλιμπραρισμένο στα 185-200 nits στα κλασσικά patterns αναφοράς μας.

Το επίπεδο του μαύρου να κυμαίνεται στο 0,03 Nits ενώ το λευκό στην επιλογή THX με την οποία ξεκίνησα τις μετρήσεις μου δεν ανέβηκε πάνω από τα 110 nits δίχως κλιπάρισμα σε κάποιο χρώμα. Από την άλλη το χρωματικό τρίγωνο κατά CIE1931 στην επιλογή THX διακρίνεται για την σωστή συμπεριφορά τους στους άξονες x,y, (με το κόκκινο ελαφρά υποκορεσμένο) αλλά με ελλιπή φωτεινότητα κάτι το οποίο δεν μπορεί να το διακρίνει κάποιος παρατηρώντας το εν λόγω χρωματικό τρίγωνο.

Επίσης η επιλογή gamma παρόλο που είναι ανοικτή προς τους χρήστες δεν αλλάζει τιμή και παραμένει αναλλοίωτη.

Η κίνηση αποτελεί και αυτή μια ευχάριστη έκπληξη μια και το «θόλωμα» των κινούμενων αντικειμένων είναι ελάχιστο. Το νέο panel (New short stroke phosphors) έχει καταφέρει να μειώσει δραματικά το phosphor trail.

PANASONIC TH-42G30E New short stroke phosphors
PANASONIC PHOSPHOR TRAIL

Άρτια επίσης είναι και η θερμοκρασιακή της συμπεριφορά. Πολύ καλή είναι και η συμπεριφορά της σε θέαση εκτός άξονα κάτι που δείχνει την επιπλέον «δουλειά» που έχει γίνει στο panel.

Τόσο ο scaler όσο και το τμήμα απόπλεξης αποδίδουν πολύ καλά ενώ ελάχιστα είναι τα σημάδια μείωσης της κάθετης ανάλυσης.

PANASONIC PHOSPHOR TRAIL

Αναφορικά με το φαινόμενο των floating blacks που είχε παρατηρηθεί στην G20 θα πρέπει να αναφέρω ότι ελάχιστα κάνει την εμφάνιση του (με default επιλογές), σε καμιά περίπτωση με ότι είχαμε δει-συναντήσει στην G20, ενώ με την κατάλληλη – σωστή ρύθμιση της τηλεόρασης το φαινόμενο αυτό  μειώνεται σε βαθμό που ακόμη και το «έμπειρο» μάτι δεν θα το καταλάβει.

Στην G20 πολύς λόγος είχε γίνει σχετικά με το refresh rate. Στην G30 το υλικό των 60Hz απεικονίζεται στα 60Hz ενώ αυτό των 50Hz στα 100Hz. Παρόλα αυτά μια μερίδα θεατών θα παρατηρήσουν ένα ελαφρό flickering.

[one_half]

 

PANASONIC TH-42G30E OVERSCAN ON
[/one_half] [one_half_last]

 

PANASONIC TH-42G30E OVERSCAN OFF
[/one_half_last]

Άξιο λόγου είναι και το νέο color management το οποίο ελέγχει και τις τρεις διαστάσεις των βασικών χρωμάτων. Θα ήθελα ένα πλήρες CMS αλλά να υποθέσουμε ότι θα είναι κάτι που θα δούμε στο μέλλον. Πέρα από αυτό όμως και με τα υπάρχοντα ρυθμιστικά είναι σχετικά εύκολο να φέρει κάποιος την σχετική ισορροπία μεταξύ πρωτευόντων και δευτερευόντων χρωμάτων.

Εν κατακλείδι η Panasonic παρουσίασε μια low entry τηλεόραση με τιμή κτήσης περίπου 15% μικρότερης αυτής της G20 αλλά με ποιότητα εικόνας μεγαλύτερης του ποσοστού αυτού.

Εάν είστε λάτρης των plasma η αγορά της, συνιστάται ανεπιφύλακτα και εάν είστε από αυτούς που θέλουν led-lcd ή σας αρέσει ένα φωτεινό panel, αξίζει να της ρίξετε μια ματιά σε normal mode.

Ευχαριστώ το Pioneercenter για την διάθεση του προιοντος.
[/learn_more] [learn_more caption=”Μετρήσεις “]

Όπως ήταν φυσικό άρχισα τις μετρήσεις μου από την επιλογή THX που υποτίθεται ότι είναι και η καλύτερη προ-ρύθμιση. Στην G30 το χρωματικό τρίγωνο (CIE1931) στην επιλογή THX διακρίνεται για την σωστή συμπεριφορά τους στους άξονες x,y, (με το κόκκινο ελαφρά υποκορεσμένο) αλλά με ελλιπή φωτεινότητα κάτι το οποίο δεν μπορεί να το διακρίνει κάποιος παρατηρώντας το εν λόγω χρωματικό τρίγωνο. Η θερμοκρασία λευκού μετρήθηκε στους 6.577K και το gamma στο 1.8.

PANASONIC TH-42G30E THX MODE RGB CIE 1931
PANASONIC TH-42G30E THX MODE RGB LEVELS
PANASONIC TH-42G30E THX MODE DELTA C

Η επιλογή cinema μου έδωσε περίπου τα ίδια αποτελέσματα με μικρότερη όμως φωτεινότητα.

Σε αυτό το mode μέτρησα on/off contrast (2.884:1) και ansi contrast.(2.702:1).

PANASONIC TX-P42G30 ΤEST on/off contrast
PANASONIC TX-P42G30 ΤEST Ansi Contrast 4x4

Ρίχνοντας μια προσεκτική ματιά στον πίνακα του ansi contrast βλέπουμε ότι το επίπεδο του μαύρου δεν αλλάζει προς τα πάνω κάτι που θα δικαιολογούσε το floating black.

Οι επιλογές τιμών gamma μετρήθηκαν πολύ μακριά από τις αναφερόμενες με τη επιλογή 2.2 να μετριέται στο 1.70. Η επιλογή 2.4-2.6 θεωρείται ποιο ιδανική κάτι που έχει να κάνει με τις συνθήκες θέασης. Στην επιλογή gama S δεν έχουμε κρασάρισμα των σκοτεινών σημείων αλλά έχουμε μια σημαντική αύξηση της φωτεινότητας με ελάχιστη όμως συμπίεση στα φωτεινά πλάνα. Η χρήση αυτού του mode για τηλεοπτικό σήμα εγκυμονεί κινδύνους λόγω υπερφωτισμένων πολλές φορές σκηνών και κακού σήματος

PANASONIC TH-42G30E GAMMA ALL 2.2 VS 2.4 VS 2.6

Pro 1 mode

PANASONIC TX-P42G30 ΤEST on/off contrast Pro1

 

AFTER CALIBRATION

PANASONIC TH-42G30E CIE 1931 LEVELS AFTER CALIBRATION
PANASONIC TX-P42G30 ON/OFF CONTRAST AFTER CALIBRATION
PANASONIC TX-P42G30 ΤEST GAMUT LUMINANCE
[/learn_more]

Μανώλης Καστρουνής

 

 

 

 

 

Share.

Perfect Image

2 Σχόλια

  1. Μανωλη την αναμενω (μαζι με τον Ματθαιο).
    Περιμενε ερωτησεις για βοηθειες/κατευθυνσεις…

    Για να δουμε!!

Leave A Reply