ViewSonic PRO7827HD

Η Viewsonic είναι μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία στον χώρο της βιντεοπροβολής. Η παρουσία της επί Ελληνικού εδάφους δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε με πολλές αλλαγές σχετικά με το κανάλι διάθεσης των προϊόντων της. Τελευταίο μοντέλο που είχαμε δοκιμάσει ήταν τον Απρίλιο του 2014. Η ανάληψη της αντιπροσώπευσης της από την Conceptum Distribution SA ευχόμαστε να δώσει άλλη ώθηση στα προϊόντα της.

H Viewsonic για όσους δεν το γνωρίζουν, δεν είναι άλλη μια Κινέζικη εταιρεία. Ιδρύθηκε στην Αμερική από Tαιβανέζους και Αμερικάνους και τα κεντρικά της είναι στην Αμερική.

Η γκάμα της πλούσια με μοντέλα που καλύπτουν τόσο το επαγγελματικό όσο και τον οικιακό χώρο. Τον τελευταίο καιρό έχει δώσει μεγαλύτερη προσοχή σε μοντέλα χαμηλής και μεσαίας  κατηγορίας τιμής.
Στόχος της είναι να πάρει ένα μερίδιο από εταιρείες του χώρου όπως η Acer, η BenQ, η Epson και η Optoma.

Ο Pro7827HD είναι ένας όμορφος σχεδιαστικά προβολέας σε μαύρο χρώμα. Το στυλ του δεν είναι πρωτόγνωρο αλλά έχει πάνω του σχεδιαστικές πινελιές που τον κάνουν μοναδικό.

ViewSonic PRO7827HD

Ο περιστροφικός διακόπτης που είναι υπεύθυνος για το Lens shift και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του, φιγουράρει στο επάνω μέρος της συσκευής.

ViewSonic PRO7827HD

Στην επάνω πλευρά βρίσκουμε του διακόπτες ελέγχου της συσκευής. Ακόμη και εκεί βλέπουμε ένας είδος τσαχπινιάς με τον τρόπο που είναι κατανεμημένοι.

ViewSonic PRO7827HD

Ακριβώς δίπλα βρίσκουμε δυο αποσπώμενα τμήματα. Το ένα από αυτά στην δεξιά πλευρά αποκαλύπτει την λάμπα ενώ το άλλο κρύβει μια σύνδεση HDMI-MHL.

ViewSonic PRO7827HD

Εάν χρησιμοποιήσουμε και το προαιρετικό dongle  της ίδιας εταιρείας (ViewSync ViewStick 2) ο προβολέας είναι έτοιμος να συνδεθεί και να προβάλει περιεχόμενο από το tablet μας ή τον υπολογιστή μας. Η εταιρεία έχει εξελίξει μια εφαρμογή ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για θέαση livestreaming, τηλεόρασης κ.λ.π..  Εκτός όμως από το dongle της Viewsonic  μπορεί να χρησιμοποιηθούν και άλλα dongle όπως π.χ. το Chromecast.

ViewSonic PRO7827HD
ViewSonic PRO7827HD
ViewSonic PRO7827HD

Driver & Software

ViewSonic PRO7827HD

Στην πίσω πλευρά βρίσκουμε τις θύρες από τις οποίες τροφοδοτούμε τον προβολέα με σήμα ψηφιακό μέσω δύο εισόδων HDMI  και αναλογικά μέσω συνδέσεων D-Sub 15pin. Τo ενσωματωμένο ηχείο ισχύος των 10 Watt θα βοηθήσει σε καθημερινές θεάσεις που ο ήχος θα αποτελεί δευτερεύοντα παράγοντα ή ακόμη θέλουμε να προβάλουμε γρήγορα ένα video σε χώρους δίχως αντίστοιχη ηχητική υποδομή.

Εδώ  δεν θα βρούμε απλά ένα μεγάφωνο πρόχειρα τοποθετημένο στο εσωτερικό του προβολέα αλλά υπάρχει και ο αντίστοιχος θάλαμος, ώστε να εκμεταλλευτεί τις ηχητικές ακτινοβολίες του μεγαφώνου ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις κάτω οκτάβες.

ViewSonic PRO7827HD

Στην συσκευασία θα βρούμε και ένα πολύ ωραίο κάλυμμα, σκοπός του οποίου είναι να κλείνει το πίσω μέρος ώστε να μην φαίνονται οι καλωδιώσεις. Με απλά λόγια ο ρόλος του είναι ένα είδος cable management.

ViewSonic PRO7827HD

Ας προχωρήσουμε όμως στην ανάλυση του PRO7827HD που είναι και το ζητούμενό μας. Η οπτική μηχανή βασίζεται σε  ένα πάνελ με διαγώνιο 0,65 ιντσών και ανάλυση Full HD 1.920×1.080 pixels DC3. Ο χρωματικός τροχός είναι έξι περιοχών με την ακολουθία RGBRGB, ενώ αξιοποιείται η τεχνολογία Brilliant Color και η τεχνολογία Cinema SuperColor.

.

ViewSonic PRO7827HD

Η ονομαστική φωτεινότητα φτάνει τα  2.200 AΝSI Lumens, με on/off contrast 22.000:1 (Dynamic mode/Wide lens/ Eco mode). Ο φακός είναι long-throw δίχως ηλεκτρική ρύθμιση της εστίασης και του ζουμ, που σημαίνει ότι  παρουσιάζει μεγέθυνση εικόνας 1,3 φορές, κάτι που βοηθά για να πάρουμε μεγάλη εικόνα από σχετικά μικρή απόσταση. Μπορούμε να προβάλλουμε εικόνα 100 ιντσών από μόλις 2.5 μέτρα.

ViewSonic PRO7827HD
ViewSonic Pro7827HD

Η λάμπα του έχει ισχύ 240W, και διάρκεια ζωής 3.500 ώρες, ενώ σε super eco mode mode αυξάνεται στις 6.500 ώρες. Παρά τις μικρές διαστάσεις  ο θόρυβος λειτουργίας κινείται σε χαμηλά επίπεδα (για το μέγεθός του), ενώ η εξαγωγή του θερμού αέρα γίνεται από την δεξιά πλευρά του προβολέα. Σε λειτουργία normal ο θόρυβος ίσως να ενοχλήσει.

Το τηλεχειριστήριο που τον συνοδεύει είναι εύχρηστο με καλή αίσθηση και πλήκτρα άμεσης ανάκλησης εντολών.

ViewSonic PRO7827HD

TEXNIKA ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Χαρακτηριστικά

Τεχνολογία:DLP, πάνελ 0,65΄΄ 1920×1080 pixels

Ονομαστική φωτεινότητα: 2.200 lumens (ANSI)

Ονομαστικός λόγος αντίθεσης: 22.000:1

Τύπος / Ισχύς λυχνίας: UHP 240 W

Ονομαστική διάρκεια ζωής λυχνίας: 6.500 ώρες

Απόσταση προβολής 100΄΄: 2,9 μ.

Ρύθμιση Keystone: Ναι (ψηφιακά Auto), κάθετα, οριζόντια ±40°

Lens shift: Ναι

Ρύθμιση ισορροπίας λευκού: 4 θέσεις

Ρύθμιση gamma: Ναι

Είσοδοι εικόνας: 1xVideo, 1xS-Video, 1xComponent (Y/CB/CR), 1xVGA, 1xHDMI, Rs232, 2×3,5 input, output, Usb

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 316 x 103,7 x 228 χλστ.

Βάρος: 2,6 κιλά

Τιμή: 899 ευρώ

Τιμή Λάμπας: 150 ευρώ

ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΗΣΗΣ:  0,023€/ώρα/χρήσης

Διάθεση: Conceptum Distribution

Τηλ: 210883 8858

Σε μία εποχή που αρχίζουν να μειώνονται οι είσοδοι, ο PR07820HD φαντάζει πάνοπλος μια και δεν του λείπει τίποτα από αναλογικής και ψηφιακής πλευράς.

ViewSonic PRO7827HD

INPUTS

HDMI/MHL : 2
HDMI In : 1
VGA-in : 1
Component Input : 1
S-Video : 1
Composite Input : 1
Audio-in (3.5mm) : 1
Audio-in (RCA Pair) : N/A
USB Type A : 1
USB Type B : N/A
Mini USB : 1
Microphone In (3.5mm) : 1
SD Card Reader : N/A

OUTPUTS

VGA-out : 1
Audio-out (3.5mm) : 1

Το μενού μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρες. Δομικά είναι χωρισμένο σε έξι διαφορετικά τμήματα (Display, Pictures, Source, System settings:Basic, System settings:Advance, Information). Υπάρχει ξεχωριστή μνήμη για ρύθμιση κατά ISF (Day & Night). Θα βρούμε πέντε προρυθμίσεις, στις οποίες η θερμοκρασία χρώματος δεν μπορεί να ρυθμιστεί παρά μόνο μετά την ενεργοποίηση του BR.

Η ύπαρξη διαφορετικών επιλογών Gamma όπως και 3D Color Management βοηθά στη μικρομετρική ρύθμισή του.

Η κατηγορία που παίζει ο Pro7827HD είναι πολύ δύσκολη, με έντονο συναγωνισμό από καταξιωμένους αντιπάλους. Θα μπορέσει άραγε να τα καταφέρει ή ακόμη περισσότερο να διακριθεί σε αυτήν;

Η τοποθέτησή του στον χώρο είναι σχετικά εύκολη  εξ΄αιτίας του Lens Shift που διαθέτει. Θα πρέπει να συνυπολογίσετε και το θέμα του offset που έχει ο προβολέας, πράγμα που σημαίνει ότι το κάτω μέρος της εικόνας μας θα είναι πιο πάνω από το επίπεδο του φακού.

Από πλευράς φακού η εστίαση της εικόνας στην ιντσών 84 ιντσών οθόνη αναφοράς  ήταν πολύ καλή, έχει οξύτητα και ελάχιστο «color aberration». Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι όταν προσπαθούμε να στήσουμε σωστά έναν προβολέα δεν θα πρέπει να κάνουμε χρήση του ρυθμιστικού keystone. Στην περίπτωση του Pro7827HD που έχει την δυνατότητα της ηλεκτρονικής διόρθωσης των τεσσάρων γωνιών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αντί να διορθώσουμε την εικόνας μας απλά να την καταστρέψουμε.

ViewSonic PRO7827HD

Η συμπεριφορά του φακού από πλευράς ευκρίνειας βρίσκεται σε  πολύ καλά επίπεδα για την κατηγορία τιμής όπου κινείται. Η ομοιομορφία φωτεινότητας κρίνεται πολύ καλή, με ποσοστό 95% (κέντρο κάτω αριστερή γωνία).

Το φως είναι παραπάνω από όσο κάποιος θα χρειαστεί για οικιακή χρήση, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον κάτοχο να ανοίξει πολλές ίντσες. Σε αυτό συμβάλουν οι τέσσερις επιλογές χρήσης της λάμπας (Dynamic, Super eco, Normal, Eco). Αναλυτικό πίνακα θα βρείτε στις μετρήσεις.

Η out of the box συμπεριφορά του κρίνεται ισορροπημένη ενώ οι όποιες αποκλίσεις είναι κάτι το αναμενόμενο.  Θα πρέπει όμως να γίνει ο σωστός συνδυασμός των παραμέτρων ώστε να πάρουμε και το καλύτερο αποτέλεσμα. Μια καλή αρχή είναι η επιλογή της κατανάλωσης της λάμπας η χρήση ή όχι του BrilliantColor η οποία αλλάζει και την θερμοκρασία του λευκού, η σωστή επιλογή gamma. Θα συνιστούσα να μην επιλέξετε την θέση Super Eco γιατί έχει την τάση να κρασάρει τα μαύρα και να λειτουργεί σε πολλές περιπτώσεις σαν ίριδα.

Το επίπεδο μαύρου είναι στα ίδια επίπεδα με αυτό του ανταγωνισμού μόνο που σε αυτόν είναι πιο καθαρό (λιγότερο χρωματισμένο). Οι διαβαθμίσεις του γκρι σε όλη την κλίμακα και ιδιαίτερα στα χαμηλά IRE έχει ελάχιστη συμπίεση, λογικό για έναν προβολέα κάτω των 1.000€, αλλά σε καμία περίπτωση δεν χάνεται πληροφορία.

Αν και προβολέας DLP, η κίνηση του κρίνεται πολύ καλή αλλά και με κάποια από τα γνωστά προβληματάκια στα 24fps.

Όσοι όμως επιθυμούν εικόνα με ιδιαίτερα έντονο contrast αρκεί να ενεργοποιήσουν το Brilliant Color, όπου αφού κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις μέσω του color management και grayscale η εικόνα κυριολεκτικά απογειώνεται.

Η οξύτητα της εικόνας είναι σε  πολύ καλά επίπεδα. Ο προβολέας  μπορεί να δεχτεί σήμα YCbCr αλλά και RGB . Προτιμήστε την δεύτερη επιλογή σαν HDMI format (RGB Normal). Το σημειώνω αυτό γιατί ο προβολέας έδειξε μια μικρή δόση παραξενιάς.

Μειονέκτημα ίσως να είναι για ορισμένους ο σχετικά αυξημένος θόρυβος του προβολέα κατά την λειτουργία της λάμπας σε full mode. Μπορεί μερικοί να δουν τα χαρακτηριστικά που δίνει η εταιρεία και να τον κρίνουν βάση αυτών. Όμως αυτό που ίσως το θεωρήσουν σαν μειονέκτημα του αποτελεί για εμένα ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ και θα εξηγήσω τον λογο. Ο προβολέας πολλές φορές στην μεταξύ μας συμβίωση, έπαιξε τον ρόλο της τηλεόρασης με αποτέλεσμα να παίζει επί δεκατετραώρου συνέχεια. Μεγάλη έκπληξη το ότι η πλαστική ζελατίνα που καλύπτει το επάνω μέρος της συσκευής δεν ζάρωσε καθόλου, δείγμα της καλής απαγωγής θερμότητας λόγω της εξαιρετικής απόδοσης του συστήματος ψύξης που συνεπάγεται αυτό.

Σε άμεση αντιπαράθεση με τους άλλους φτηνούς προβολείς  (BenQ, Optoma, Epson) έχει ίδιο επίπεδο μαύρου και πολύ καλή χρωματική διαβάθμιση.

Η απόδοση χρώματος είναι πολύ καλή, με ελάχιστα υπερκορεσμένα χρώματα, αλλά με σωστή ισορροπία και σωστά skin tones.  Εαν θα ήθελα να τον συγκρίνω σε αυτόν τον τομέα με τον ανταγωνισμό τότε ο BenQ W2000 και Epson EH-TW6700 θα ήταν ένας από τους ισλαξιους αντιπάλους του.

[box type=”info”]

Συμπερασματικά  θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο ViewSonic PRO7827HD ήρθε να να ταράξει τα νερά στην κατηγορία τιμής κάτω των 1.000€ και όχι άδικα και και έχει όλο το πακέτο. Μπορεί να προβάλλει πολλές και χορταστικές ίντσες με εύκολη εγκατάσταση στο χώρο με κινηματογραφική αίσθηση. Συνιστάται ανεπιφύλακτα.

ΥΠΕΡ

– Τιμή προς απόδοση

– «Out of the box» χρωματική παλέτα

– Υψηλή φωτεινότητα

– Εμφάνιση

– Εύχρηστο τηλεχειριστήριο με δείκτη λέιζερ

– Η ικανότητα να εγκαταστήσετε Wi-Fi προσαρμογέα

ΚΑΤΑ

– Επίπεδο μαύρου

– Έντονος ανταγωνισμός

– Θορυβος μόνο σε normal mode.

Στον ViewSonic PRO7827HD το χρωματικό τρίγωνο δείχνει ισορροπημένο, με πρωτεύοντα χρώματα κοντά στο ιδανικό ενώ δείχνει να τηρεί αυτό που υπόσχεται η εταιρεία σχετικά με το 100% της κάλυψης του REC709.  Για θέαση ταινιών, η επιλογή της θερμοκρασίας normal μας έδωσε τα καλύτερα αποτελέσματα, με μια θερμοκρασία από 6.820° Κ έως 7.380° Κ ανάλογα εάν έχουμε επιλέξει std mode ή movie REC709 και ανάλογα πιο mode του Brilliant Color έχει επιλεγεί. Για σωστότερο grayscale θα χρειαστεί οπωσδήποτε μικρορύθμιση μέσα από το αντίστοιχο μενού. Οι επιλογές gamma μετρήθηκαν πολύ κοντά στις τιμές που αναφέρει ο κατασκευαστής, ενώ οι επιλογές 2.2 και 2.3 θεωρούνται οι ιδανικότερες. Εμείς προτιμήσαμε gamma 2.2.
Το contrast ratio on/off full field μετρήθηκε στο 2.050:1 στη θέση Tele και το Ansi Contrast 430:1. Η φωτεινότητά του μετρήθηκε στα 1.480 Ansi Lumens με το Brilliant Color απενεργοποιημένο.

Όλες οι μετρήσεις έγιναν με το Brilliant Color απενεργοποιημένο.

ViewSonic PRO7827HD Luminace Table
ViewSonic PRO7827HD Native_and_Dynamic
ViewSonic PRO7827HD Ansi Contrast

ViewSonic PRO7827HD Brightest

Color Temp: 7.240K  (70IRE)

Gamma: 1.81

ViewSonic PRO7827HD Brightest grayscale
ViewSonic PRO7827HD Brightest Gamut
ViewSonic PRO7827HD Brightest Saturation
ViewSonic PRO7827HD Brightest Color Checker

ViewSonic PRO7827HD Dynamic

Color Temp: 6.820K  (70IRE)

Gamma: 2.24

ViewSonic PRO7827HD Dynamic Grayscale
ViewSonic PRO7827HD Dynamic Gamut
ViewSonic PRO7827HD Dynamic Saturation
ViewSonic PRO7827HD Dynamic Color Checker

ViewSonic PRO7827HD Standard

Color Temp: 6.903K  (70IRE)

Gamma: 2.20

ViewSonic PRO7827HD Standard Grayscale
ViewSonic PRO7827HD Standard Gamut
ViewSonic PRO7827HD Standard Saturation
ViewSonic PRO7827HD Standard Color Checker

ViewSonic PRO7827HD Movie Rec709

Color Temp: 7.380K  (70IRE)

Gamma: 2.26

ViewSonic PRO7827HD Movie Rec709 Grayscale
ViewSonic PRO7827HD Movie Rec709 Gamma
ViewSonic PRO7827HD Movie Rec709 Gamut
ViewSonic PRO7827HD Movie Rec709 Saturation
ViewSonic PRO7827HD Movie Rec709 Color Checker
ViewSonic PRO7827HD Brilliant Color Mode

ViewSonic PRO7827HD Viewmatch sRGB

Color Temp: 7.070K  (70IRE)

Gamma: 2.23

ViewSonic PRO7827HD Viewmatch sRGB Grayscale
ViewSonic PRO7827HD Viewmatch sRGB Gamut
ViewSonic PRO7827HD Viewmatch sRGB Saturation
ViewSonic PRO7827HD Viewmatch sRGB Color Checker
[box type=”info”]

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι μετρήσεις και  η μετά τη ρύθμιση απόδοση του προβολικού μέσου αφορά μόνο το συγκεκριμένο προιόν που είχαμε για δοκιμή. Συχνά, οι αποδόσεις  συσκευών του ιδίου μοντέλου παρατηρείται να έχουν διαφοροποιημένα μετρήσιμα μεγέθη (με μεγαλύτερα ή μικρότερα λάθη) και τελικά απαιτούν εντελως διαφορετική ισορροπία ρυθμίσεων.

Αυτός είναι και ο λόγος που δεν δημοσιεύουμε τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήσαμε μετά το calibration (βαθμονόμισή του).
Περισσότερα για την επαγγελματική βαθμονόμηση του προβολικού σας μέσου μπορείτε να μάθετε εδώ.

Μανώλης Καστρουνής

Share.

Perfect Image

Leave A Reply